Traditional Punjabi Samosa

Ingredients
For The Samosa Covering
1 cups plain flour (maida)
1 tbsp oil
Carom seeds/Ajwain/omam - 1/4 tsp 
a pinch of salt

For The Filling
1 tbsp oil
1/4 tsp Jeera2 medium size boiled , peeled and smashed potato's
1/8 cup boiled green peas
2 to 4 finely chopped green chillies
1/2 tsp aamchur Powder
1/2 tsp Garam masala
1/2 tsp redchilli powder
1/4 tsp turmeric powder
salt to taste
2 tbsp chopped coriander (dhania)
oil for deep-frying

Directions
For the samosa covering
In a bowl mix together all purpose flour, salt and oil nicely with your finger tips.The flour should be well mixed with the oil. This is done to get crispy covering of samosas.
Then add ajwain, luke warm water little at a time and make a stiff dough.
Cover it with a damp cloth (to prevent it from drying) and let the dough rest for 25 minutes. 

Method
Heat oil in a kadai/pan, add jeera seeds, when it sizzles, add green chillies, garam masala, aamchur powder, red chilli powder, turmeric powder, salt and saute for few seconds.
Then add green peas and smashed potatoes
Lastly add finely chopped coriander leaves and mix well. Switch off the flame.
Now our stuffing is ready.

How to proceed
1. Divide each samosa covering oval into 2 halves.
2. Make a cone from each part and stuff it with 1 portion of the filling.
3. Seal the edges carefully using a little water.
4. Repeat with the remaining oval halves and filling to make 6 more samosas.
5. Heat the oil in a kadhai and deep-fry the samosas on a slow flame till golden brown. Drain on absorbent paper.
6. Serve hot with a chutney of your choice

Comments